Artikkeli

Pyörällä Pariisiin – matkani

Olen Saku, reilu kolmekymppinen ALMilainen sekä pyöräilijä vuoden 2023 Team Rynkeby Helsinki -joukkueessa. Olen matkannut Team Rynkebyn Helsingin joukkueen mukana viime syksystä lähtien, jolloin minut valittiin joukkueeseen ja sain myös Rynkebyn myötä ensimmäisen kosketukseni maantiepyöräilyyn. Siitä lähtien olemme joukkueena tutustuneet toisiimme, treenanneet yhdessä ja keränneet sponsorilahjoituksia vakavasti sairaille lapsille ja heidän perheilleen. Projekti huipentui heinäkuussa pyöräilymatkaan Pariisiin, jolla oli mittaa noin 1100 km. Matka taitettiin pyörillä matkustaen aina päivän aikana hotellista seuraavaan.

Matkamme Pariisiin alkoi perjantaina 7.7. päätösjuhlan merkeissä Bolt-areenalla, jonne läheisemme kerääntyivät lähettämään kaikki Suomen joukkueet matkaan (yhteensä yli 200 pyöräilijää). Osa joukkueista olikin jo tähän mennessä ehtinyt polkemaan satoja kilometrejä Helsinkiin. Lähdimme matkaan pyörillä poliisisaattueessa Vuosaaren satamaan, josta nousimme lauttaan kohti Saksan Travemündea. Lauttamatkan kestäessä 1,5 päivää meillä oli hyvin aikaa vielä rentoutua (lautalta löytyi onneksi sauna) ja tutustua Suomen muihin Rynkeby -joukkueisiin. Saavuttuamme Travemündeen lauantai-iltana, edessämme oli jälleen lyhyt kaupunkipyöräily ensimmäiseen hotelliimme Lyypekkiin, josta varsinainen pyöräilyrupeamamme seuraavana aamuna sitten alkoi.

Seuraavien kuuden päivän aikana päivärutiinimme oli melko samanlainen: lähdimme liikkeelle aamulla 7.20 pyöräillen päivän aikana 150-196 km päivästä riippuen. Matkaa rytmitettiin tauoin, joilla mahtava huoltomme piti huolen että me pyöräilijät pysyimme tankattuina. Päivän reitistä ja perille pääsystä huolehti aina päivän päänavigoija, joka oli suunnittellut reitin ja taukopaikat etukäteen. Perille päästyämme luvassa oli pyörän ja pyöräilijän huolto (mahdollisesti jopa tuossa järjestyksessä) ja yhteisillallinen ennen nukkumaanmenoa ja seuraavaan päivään valmistautumista.

Seitsemäntenä ajopäivänä ajoimme matkamme viimeisen etapin Pariisiin, jossa meitä odotti Team Rynkebyn päätösjuhla, jonne kerääntyi yli 2000 Rynkeby -pyöräilijää ja huoltojoukkeen jäsentä juhlistaakseen maaliin saapumista.

Ennen matkaa minua ei jännittänyt yksittäiset päivämatkat, sillä olimme jo polkeneet samanpituisia (ja pidempiäkin) matkoja yhdessä. Sen sijaan se miten selviäisin usean peräkkäisen päivän kumulatiivisesta rasituksesta mietitytti. Kuitenkin syksystä asti tehty yhteistreeni ja ryhmäajon harjoittelu olivat tehneet tehtävänsä ja selviydyimme urakasta hyvin. Mahtavinta kokemuksessa oli miten tämänkaltainen intensiivinen, viikon kestävä yhteissuoritus tuo ihmisiä ja joukkuetta yhteen ja luo eräänlaisen kuplan, jonka ei haluaisi puhkeavan. Vaikka kaikki loppuu aikanaan, jäi tempauksesta käteen mahtavia muistoja, uusi urheiluharrastus sekä paljon uusia ystäviä, joiden kanssa yhteydenpito ja myöskin pyöräily jatkunut aktiivisena reissun jälkeen.

Vaikka seuraavan vuoden joukkue on jo valittu, ei meidän kautemme ole vielä täysin ohi. Edessä on vielä syyskuussa pidettävä juhlagaala, jossa julistetaan kauden aikana hyväntekeväisyyteen kerätty summa. Edellämainittujen mahtavien asioiden lisäksi konkretisoituu nyt myös kauden tärkein tavoite; varojen kerääminen vakavasti sairaille lapsille ja heidän perheilleen.