Artikkeli

Katsaus ALM Partnersin työkaluihin: Automaatiota ajan hermolla

ALM Partnersissa pyrimme käyttämään järkevää teknologiaa, jonka relevanssia tarkastelemme jatkuvasti ja päivitämme stäkkiämme sopivassa tilanteessa modernimpaan. Käytössämme on Pythonin ja SQL:n lisäksi mm. Terraform, Vue.js, Electron.js ja Github Copilot. Lisäksi olemme rakentaneet paljon työkaluja helpottamaan omaa työtämme, joista osa on niin laajoja, että ne ovat saaneet jopa tuotenimen kuten avoimena lähdekoodina julkaistut Ahjo ja Palje.

Ahjo: Tietokannat pystyyn tällä yksinkertaisella ranneliikkeellä

Olemme rakentaneet avoimen lähdekoodin Ahjo-tietokantatyökalun tehostamaan datainfrastruktuurin pystytystä. Ahjoon määritetään speksit, joilla tietokanta halutaan pystytettävän ja automaatio hoitaa loput. Työkalun avulla olemme onnistuneet merkittävästi tehostamaan ja yhdenmukaistamaan tietokantakehitystä.

Palje: Kun et halua kirjoittaa dokumentaatiota käsin

Toinen avoimen lähdekoodin työkalu, Palje, on data-arkkitehtuurin dokumentointityökalu. Palje mahdollistaa meille lähes automaattisesti generoidun, erittäin kattavan tietorakennedokumentaation Confluenceen. Sekä me että asiakkaamme pystymme täältä tutkimaan tietopisteiden sisältöä ja arkkitehtuurin rakennetta, ja esimerkiksi Confluencen hakutoiminnolla löytää relevantit tietokentät. Tämä on erityisen kätevää viranomaisraportoinnissa, sillä myös Analyytikko löytää dokumentaation avulla näppärästi tietokannasta etsimänsä taulut ja kentät.

Python: Näppärä ohjelmointikieli moneen junaan

Pääasiallinen ohjelmointikieli mitä ALM Partnersilla käytetään, on Python. Laajat kirjastovaihtoehdot sekä matala kynnys opetella Pythonia mahdollistavat sen, että muutkin kuin sovelluskehittäjät pystyvät tulkitsemaan mitä koodissamme tapahtuu. Lisäksi Python on todettu helposti lähestyttäväksi skriptauskieleksi, kun tehdään kevyitä prosessiautomaatioita. ALM Partnersilla on työntekijöiden käytössä Coursera-kurssipalvelu, mistä työntekijä voi työajalla opiskella siellä tarjottavia kursseja – esimerkiksi Python-ohjelmointia.

SQL: Tilastoja, faktoja, analyysejä

Excel on maailman pääasiallinen datankäsittelytyökalu. Kun Excelistä loppuu puhti, SQL tulee kuvioihin. SQL:llä pystyy käsittelemään huomattavasti suurempia tietomääriä, pyörittämään valtavia datakeskuksia ja rakentamaan elegantteja raportointiratkaisuja esimerkiksi BI-työkaluilla. Tuotamme viranomaisraportointiin ja muun pankkiliiketoiminnan käyttöön erilaisia dataratkaisuja data engineering-työnä, mutta myös analyytikkomme hyödyntävät runsaasti SQL:ää. ALM Partnersilla koulutetaan jokainen uusi työntekijä SQL:n peruskäyttöön, ja usein analyytikon työtehtäviä tukeekin tietokantakyselyt asiakkaidemme tietovarastoihin.

Ahjo ja Palje Githubissa: https://github.com/ALMPartners