Täällä kirjoittaa Noora Elki, 23-vuotias almilainen. Aloitin työt ALM Partnersilla keväällä 2020 ja päädyin hakemaan trainee-ohjelmaan, kun näin Data Engineer Trainee-haun olevan käynnissä ja päätin lähettää hakemuksen. Aiemmin työskentelin opintojen ohessa pankin asiakaspalvelutehtävissä ja alusta asti pidin finanssialaa todella kiinnostavana työpaikkana. Olen tietojenkäsittelytieteen tradenomi, joten toivoin löytäväni sellaisen työpaikan, jossa voisin yhdistää sekä liiketoiminnallista että teknistä osaamistani. Osasin hieman koodata Javalla ja Pythonilla, mutta en todellakaan ollut taloon tullessani mikään koodivelho – enkä ole vieläkään! Tärkeintä onkin ollut kiinnostus finanssialaa ja halu ongelmanratkaisuun.
Koronapandemiasta johtuen työskentely ei voinut tapahtua toimistolla, joten työhaastattelukin hoidettiin näppärästi Teamsin kautta. Työhaastattelussa keskustelimme tarkemmin tulevan tiimin työtehtävistä ja omista toiveistani työpaikan ja tehtävän suhteen. Alle kuukausi myöhemmin eli toukokuun alussa matkustinkin Helsingin toimistolle hakemaan omaa työkonetta ja aloitin koulutuksen. Näin minusta tuli Data Engineer-trainee. Kaiken kaikkiaan rekrytointiprosessi sujui oikein rivakasti siitä huolimatta, että muuten maailma tila oli epävarma.
Kun hain ALM Partnersille, tradenomitutkintoni oli vielä kesken. Alkuun epäröin olisiko siitä haittaa trainee-koulutuksen suhteen, etten ollut vielä valmistunut, mutta tajusin nopeasti huolen olevan täysin turha. Almilla kannustetaan opiskeluun ja joustetaan kyllä tarvittaessa. Aloitinkin trainee-jakson lopulla opinnäytetyöni kirjoittamisen, jossa tarkastelin etätyötapoja oman toimintani, tiimini ja organisaation tasolla. Trainee-jakson aluksi koulutuksia ja kaikenlaista uutta opittavaa oli tietysti paljon. Koulutuksia ei kuitenkaan ollut liikaa, vaan oli myös riittävästi aikaa tutustua oppimateriaaleihin omaan tahtiin. Samaan aikaan aloitti useampi muu trainee, joten osa koulutuksista oli kaikille traineelle yhteisiä. Oman tiimin työtehtäviin pääsi viikko viikolta enemmän kiinni, kun osaaminen karttui.
Päivittäinen työ omassa tiimissäni koostuu pääasiassa asiakkaiden avustamisesta treasury-järjestelmään liittyvien kysymysten ja toiveiden kanssa. Avun saaminen asiakkaalle voi vaatia vaikkapa kantakyselyiden tekemistä SQL:n avulla tai uuden dataputken rakennusta. Traineena mielestäni tärkein tuki uusien työtehtävien omaksumisessa on oma tiimi. Vaikka olin työskennellyt pankissa, en ollut siellä perehtynyt treasuryn toimintaan, joten tiimin päivittäisistä työtehtävistä oikeastaan kaikki oli alkuun täysin uutta. Muista traineista sai paljon tukea tehtävissä ja muutenkin aina sai apua, jos sitä tarvitsi.
Olen työskennellyt koko aikana Almilla etänä. Kävin ensimmäisenä työpäivänä toimistolla hakemassa työkoneen, jonka jälkeen olen piipahtanut siellä kahdesti. Täysin etänä aloittaminen ja uuteen työhön perehtyminen sujui yllättävän hyvin. Trainee-jaksossa ja oman tiimin työskentelyssä oli selkeästi etukäteen suunniteltu, miten työtehtäviin tutustuminen sujuisi mahdollisimman jouhevasti ja vastuita asteittain lisäten. Kaiken kaikkiaan vuosi Almilla on ollut todella antoisa ja olen päässyt oppimaan hyvin paljon uutta, sekä työskentelemään mielenkiintoisissa projekteissa.