Artikkeli

ALM Partners saavutti historiallisen virstanpylvään pitkäaikaisen projektin valmistumisen myötä

Kesällä 2024 ALM Partners saavutti merkittävän virstanpylvään, kun yritys aloitti historiansa suurimman projektin tuotantokäytön. Projektin lopputulos tekee merkittävän käännekohdan tuottamassamme sääntelyraportoinnissa, sillä sen ansiosta pankeille voidaan laskea kriittinen vakavaraisuussuhdeluku ALM Partnersin kehittämällä DPM-natiivilla CRDM-tuoteperheellä, joka on yhteensopiva nykyisten sääntelyvaatimuksien kanssa. Tämä erottaa meidät muista tekijöistä, joiden järjestelmät ovat usein vanhan legacy-mallin mukaisia ja vaatii sen vuoksi laajempaa ylläpitoa.

Kyky tuottaa vakavaraisuussuhteita yksinkertaisemmalla ja tehokkaammalla tavalla asemoi ALM Partnersin finanssialan raportoinnin edelläkävijäksi. Vuonna 2018 alkanut projekti huipentui kesällä 2024, kun tuotannon käyttöönotto tapahtui toisen vuosineljänneksen aikana. ALM Partnersin uuden järjestelmän avulla pankit voivat tuottaa vakavaraisuuden viranomaisraportoinnin kustannustehokkaasti ja luotettavasti.

Regulatory Advisory & Data -alueen johtaja Timo Koski avasi saavutuksen merkityksellisyyttä seuraavasti: ”Virstanpylväs on monesta syystä merkittävä yrityksellemme. Pystymme nyt tuottamaan kompleksisen ja pankeille tärkeän vakavaraisuuslaskennan läpinäkyvästi ja yksiselitteisesti. Se tuottaa mm. yhden pankkien tärkeimmistä tunnusluvuista – vakavaraisuussuhdeluvun. Se heijastaa pankin rahoitusrakennetta ja sen kykyä selviytyä taloudellisista haasteista. Luku on yksi niistä, joita pankit nostavat tyypillisesti tulosjulkistuksissaan. Projektissa merkittävää oli poikkeuksellisen hyvä tilanteemme sidosryhmiemme ja asiakkaidemme kanssa, jotka osoittivat korkeaa luottamusta meihin, jotta pystyimme toteuttamaan tämän merkittävän hankkeen yhdessä. Viranomaisraportoinnin järjestelmät ovat pitkäaikaisia investointeja, joiden täytyy toimia luotettavasti ja vakaasti – myös sääntelyn päivittyessä. Kun järjestelmä on kerran rakennettu, se palvelee asiakkaitamme toivottavasti seuraavat 15–25 vuotta. Näin merkittävät projektit vaativat isoa ja suunnitelmallista työtä. On hienoa, että olemme voineet tämän ainutlaatuisen projektin näin onnistuneesti.”

Projekti on ollut pitkä. Kesällä 2023 ALMilla saatiin projektista tärkeitä osia valmiiksi. Silloin ALM Partnersilla yli 90 henkilöä oli tehnyt kyseiselle projektille töitä, tarkoittaen, että yli puolet yrityksen työntekijöistä oli tuonut asiantuntemustaan projektille. Jos nyt katsottaisiin työvoimaa projektin osalta, puhuttaisiin selvästi yli sadasta tekijästä. Tämä havainnollistaa määrää, osaamista ja työtunteja, mitä projektille on omistettu. Osaaminen on kulkenut läpi organisaation, ylimmästä johdosta kaikkein syvimpiin asiantuntijoihin eri osaamisalueilta: infrastruktuuriosaajista tietokantojen parissa työskenteleviin datainsinööreihin ja sääntelyn sekä viranomaisraportoinnin erityisasiantuntijoihin. Tuhansia työtunteja on käytetty.

Tuotantokäyttöön siirtymisen myötä voimme sanoa ääneen, että järjestelmämme on toiminnassa useilla asiakkailla, tarkoittaen kymmeniä pankkeja. Se on toimiva ja se tuottaa sääntelynmukaisia, haluttuja tuloksia. Tämä luo vakaan pohjan viranomaisraportoinnin liiketoiminta-alueen kehitykselle, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Pystymme siis tarjoamaan tuotantokäytössä todennettuja sovelluksia, eikä ”toivotaan, toivotaan” -tyylisiä versioita, joita vasta rakennetaan.

Raportointijärjestelmän muutos tuo mukanaan joillekin asiakkaillemme merkittäviä etuja paranevan vakavaraisuuden muodossa, sillä uusi järjestelmä mahdollistaa sääntelyn tarkemman implementoinnin, kuten esimerkiksi vakuuksien paremman hyödyntämisen. Parannus johtaa todennäköisesti alhaisempiin rahoituskustannuksiin ja koituu siten suoraan asiakkaidemme hyödyksi. Lisäksi raportointiprosessiin ja lähdekoodiin on täysi läpinäkyvyys. Datan kulkua ja logiikkaa voi siis seurata koko prosessin lävitse.

Projektin lopuksi, kesällä 2024, ALM Partners järjesti yhteisen laajan työskentelypajan toimistolla, jossa tuotannon kannalta kriittiset työntekijät kokoontuivat käynnistämään tuotantotyön ja varmentamaan ensimmäisen tuotantokierroksen suoritusta. Työpaja mahdollisti välittömän kommunikoinnin projektin eri osa-alueiden läpi ja reaaliaikaisen seurannan tehtävien edistymisestä. Mukana oli avainhenkilöitä yli kymmenestä tiimistä ja useilta liiketoiminta-alueilta.

ALMin teknologiajohtaja Risto Tammela kertoi tuotantokäytön aloituspäivänä asiakkaidemme nyt käyttävän rakentamiamme tuotteita, prosesseja ja palveluita käytännössä tärkeimpään sääntelyraportointiinsa. Monisyisten riippuvuuksien vuoksi lopullinen raportointijärjestelmä tulee lopulta ottaa tuotantokäyttöön samanaikaisesti ja vaatii siksi tarkan seurannan jo riskienhallinnankin vuoksi. Ensimmäinen CRDM-tietokannan commit on vuodelta 2018, mikä tarkoittaa, että olemme työskennelleet kuusi vuotta päästäksemme tähän pisteeseen. Tammelankin mukaan tämä on erityisen hieno hetki ALMille.

ALM Partners jatkaa kehitystyötä ja laajentumista. Toimivan järjestelmän ollessa nyt tuotannossa useille asiakkaille, kansainvälistymismahdollisuudet näyttävät yhä lupaavammalta. Yrityksen sitoutuminen huippuosaamiseen ja kyky toimittaa monimutkaisia ratkaisuja pitää ALM Partnersin jatkossakin finanssisektorin kasvun ja menestyksen polulla.