Artikkeli

Tomi Eränne: Kaksoisura finanssialalla ja videopelaajana

Maailmassa, jossa ammatillisten pyrkimyksien oletetaan usein vaativan täysivaltaista panosta tiettyä työnkuvaa varten, Tomi Eränne uhmaa tätä ajattelutapaa työskentelemällä saumattomasti kahden työmaailman välillä. 26-vuotias espoolaistaustainen Eränne viettää ensimmäisen puolikkaan viikkoaan finanssialan datainsinöörinä ja toisen puolikkaan Dota 2 -videopelin puoliammattilaispelaajana. Artikkelin kautta Eränne avartaa maailmankatsomustamme kertomalla valinnastaan tarpoa huipulle kaksoisuraa tehden.

Metropolia ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan insinööritutkinnon suorittaneen Eränteen matka kohti ammattilaispelaajaa alkoi jo 10 vuotta sitten, kun Dota 2 valloitti hänen mielensä yhteisenä ajanviettona ystävien kesken. Strategiapelin kiehtovuus sopivalla ripauksella vauhtia sivuutti aikaisemmat harrastukset, kun Eränne huomasi nousevansa pelin tuloslistoilla ja ymmärsi potentiaalinsa pelimaailmassa. Nälkä kasvoi syödessä ja motivaatio tavoitteelliseen pelaamiseen roihahti. Kaveriporukan yltäessä Suomen kärki joukkueeksi Dota 2 -pelissä, he saivat myös organisaation harrastuksensa taakse – jo reilun vuoden verran tiimi on pelannut HAVU Gaming -joukkueessa, jossa tavoitteena on menestyä kilpapelaamisen korkeimmalla tasolla.

Eränteen kaksoisurassa kyse ei ole vain työnteon ja pelaamisen tasapainottamista, vaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, johon sekä työ- että peliympäristö vaikuttaa voimakkaasti – vietetäänhän molempien yhteisöjen parissa kymmeniä tunteja viikossa.

”ALMilla työnantajan tarjoamat mahdollisuudet ja halu joustaa muidenkin tavoitteideni suhteen on avainroolissa intohimojeni toteuttamiseen”, Eränne kehuu tyytyväisenä. ALMilla ollaan aidosti kiinnostuneita työntekijöiden hyvinvoinnista ja harrastuneisuutta niin videopeleihin kuin muihinkin lajeihin tuetaan. Tällä hetkellä Eränne tekee osa-aikaista työviikkoa.

”Mahdollisuus 60 prosenttiseen työviikkoon on tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni optimaalinen kompromissi. Ihan jokaisessa työpaikassa en vastaavaa aikaa toiselle uralleni kehtaisi välttämättä edes kysyä.” Videopelikulttuuri näkyy organisaatiossa muutenkin kuin Eränteen kohdalla. Pelaamisesta puhutaan ja siihen osallistutaan organisaation sisällä avoimesti ja aktiivisesti. ”Pelipositiivinen työilmapiiri sekä kollegat, jotka myös pelaavat, ovat nostattaneet motivaatiotani entisestään ja rohkaisseet mielikuvaa itsestäni pelaajana.”

Tyypillisen stereotypian ammattivideopelaajien huonosta terveydestä Eränne kumoaa täysin; suorituskyvyn pitäminen huipputasolla vaatii fyysistä kuntoa. ALM Partners tukee työntekijöidensä vapaa-ajan aktiviteetteja ePassin virike-edulla, jota Tomikin hyödyntää. ”Fyysinen kunto on ratkaisevan tärkeää huippusuorituksen saavuttamiseksi, olipa kyse sitten tiedonkäsittelystä tai Dota 2 -turnauksista”, Eränne tarkentaa. Mahdollisuus menestyä sekä ammatillisesti, että työpaikan seinien ulkopuolella on keskeistä ALMin arvoissa. ”Tästä tulee sellainen tunne, että työnantajakin panostaa kokonaisvaltaiseen menestykseeni.”

Aikaisemmin Eränne on pitänyt pelaamisestaan matalaa profiilia työelämässä. Vasta HAVUun päästyään Eränne on havahtunut pelaamisen olevan mainitsemisen arvoista myös CV:ssä sekä muutenkin työmaailmassa ja -markkinoilla. ”Aiemmin ajattelin, että mitä sitten, jos olen hyvä jossain videopelissä?” Ajattelutapa on avartunut ja nykyään pelaamisen hyödyt ja opit voivat olla valttia työelämässä; opettaahan pelaaminen monia työelämässä tarvittavia taitoja.

Strategiapelissä tavoitteena maailman kärki osoittaa melkoista sitoutuneisuutta ja kognitiivista kyvykkyyttä, minkä lisäksi joukkueena pelaaminen on kehittänyt tiimityöskentelytaitoja. Pelimaailmassa opittuja oppeja Eränne hyödyntää datainsinöörin hommissakin. Näiden asioiden esiintuominen on tärkeää ja inspiroivaa. ”Kun vapaa-aika on mieluisaa ja on mahdollisuus ja riittävä jaksaminen kehittää itseä myös työn ulkopuolella, tuntuu olo töissä ollessakin paljon produktiivisemmalta. Se näkyy kohonneena kokonaisvaltaisena hyvinvointina ja tehokkuutena.”

Eränteen tavoitteiden saavuttaminen tuntuu tällä hetkellä realistiselta. ”Molemmat organisaatiot ovat merkittävä apu arjessani. Oikean tukiverkoston avulla olen saanut mahdollisuuden tehdä sitä mitä haluan.”